Ca studenta la Comunicare si Relatii Publice, am tot avut de-a face cu o anumita atitudine rezumata in intrebarea: «Da’ ce faceti voi acolo? Invatati sa “comunicati”?», urmata de un zambet / hihot ironic. Da, invatam sa comunicam sau cel putin suntem facuti constienti de cat de mult conteaza sa stii cum sa transmiti un mesaj, indiferent de mediul ales.

Prin ceea ce scriu acum nu elogiez facultatile de profil si nu sustin ca ele te invata tot ceea ce ai nevoie sa stii. Prin ceea ce scriu acum vreau sa subliniez importanta covarsitoare a comunicarii – pentru a intelege asta nu ai nevoie sa faci facultatea de comunicare, ci te poti informa si singur, doar ca e mai greu si de multe ori nu stii de unde sa incepi. Facultatea iti da o anumita disciplina, iti creeaza niste conexiuni si iti imprima o baza pe care trebuie sa construiesti (cel putin asta a facut in cazul meu; am si colegi care, din punctul meu de vedere, inteleg gresit facultatea, dar asta intr-un alt post).

De ce consider comunicarea a fi cea mai importanta? Pentru ca indiferent de domeniul in care activezi ai de-a face cu oameni si totul ajunge sa se rezume la oameni. Ai nevoie de ajutorul lor, ai nevoie de sustinerea si de increderea lor. Daca nu stii cum sa le vorbesti, cum sa ii abordezi poti avea esecuri de zile mari si nu pentru ca nu esti bun / nu te pricepi la domeniul tau, ci pentru ca nu stii comunici. Poti pierde o negociere, poti rata incheierea unei afaceri, poti pierde un cumparator, poti sa nu reusesti sa convingi un angajator ca esti alegerea potrivita si totul pentru ca nu acorzi atentie / importanta unor “detalii”.

Sa va dau un exemplu de un astfel de “detaliu”: vrei sa te angajezi si trimiti un e-mail firmei A. In casuta cu subiectul e-mail-ului treci “Buna dimineata” si apoi astepti raspuns. Si astepti. Si astepti, dar raspunsul nu mai vine. Incepi sa te intrebi “Cum de nu mi-au raspuns? Eram perfect pentru jobul ala! Am facut si aia si cealalta, stiu sa fac X, Y si Z. Macar la un interviu sa ma fi chemat!”. Nu te-au chemat la interviu pentru ca, cel mai probabil nu au deschis e-mail-ul tau – “CV pentru postul W” ar fi fost un subiect mai inspirat care l-ar fi facut pe angajator sa citeasca e-mail-ul si, astfel, ai fi avut o sansa.

Ce alte exemple de astfel de “detalii” mai stiti?

Reclame